In het kort… een halve triathlon

Tijd Product
-/- 02.00 60 gram Carboloader
-/- 00:45 1 Energy bar
-/- 00:30 500ml Mix 1:1 Maxim Sports Drink + Carboloader

Start:
Zwemmen: geen voeding

Fiets per 10 min: 120ml Maxim Sports Drink + Carboloader
00:30 1 Energybar of Long Lasting Energy drink
01:15 1 portie Energy gel of Energy geldrink
01.30 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02:00 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02.30 1 portie Energy gel of Energy geldrink

Lopen
00.30 150ml Sports Drink
01.00 150ml Sports Drink
01.20 1 portie Energy gel of Energy geldrink + water
01.40 1 portie Energy gel of Energy geldrink + water

Finish
+ 00.10 250ml Recovery drink
+ 00.15 - 01.00 750ml Sports Drink of Total Hydration Tablets

Voorbereiding
Begin je wedstrijd met een voorsprong. Carboloader is vooral geschikt om de koolhydraatvoorraden in de spieren te optimaliseren. Met Carboloader is het gemakkelijk om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding te verhogen, zonder dat je heel veel moet gaan eten. Gebruik Maxim Carboloader 1 dag voorafgaand aan je wedstrijddag. Op de wedstrijddag gebruik je het 2-3 uur voor aanvang van je inspanning. Een portie levert evenveel koolhydraten als 5 sneetjes brood, 440 gram gekookte pasta of 3 grote aardappels.

Ontbijt
Eet 2-3 uur voor aanvang een goed ontbijt, rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en laag in vet en zout.
Neem als ontbijt wit brood met jam, banaan en/of mager vleesbeleg (kalkoen, kip, rosbief - niet vet en niet zout). Drink fruitsap en/of thee, eventueel met honing en eet 1 stuk fruit (bij voorkeur banaan of trosje druiven, bessen). Eventueel een kommetje magere yoghurt met jam. Je kunt tijdens het ontbijt 1 of 2 schepjes Maxim Carboloader toevoegen aan je drank of yoghurt.

Vóór de triathlon
In aanloop naar de triathlon is het van groot belang om voldoende brandstof (=koolhydraten) in je lichaam te hebben. Dus eet op tijd en voldoende. Eet 45-30 minuten voor het begin een Maxim Energybar. Daarnaast is het belangrijk om je vochthuishouding (vocht + mineralen) op orde te hebben. Drink 500ml ruim 30 minuten voor de start.

 
Tijdens de triathlon
 
Maxim Sports Drink
Tijdens het zwemmen gebruik je geen voeding. Je hebt voldoende aan je startvoorraad koolhydraten ontbijt of Carboloader. Tijdens het fietsen moet je het energieniveau in je lichaam weer op peil brengen. Wij adviseren om minimaal 1 bidon (750ml) Maxim Sports Drink per uur te drinken. Vanwege het extreme karakter van een triathlon heb je een extra hoeveelheid energie nodig, dus daarom adviseren wij om 1 schepje Sports Drink te vervangen door 1 schepje Maxim Carboloader. Maxim Carboloader is smaakloos en bevat lange koolhydraten die zorgen voor langdurige energie.
Naast de Sport Drink kun je je energiebehoefte aanvullen met een Energybar. Zeker in de eerste helft van de triathlon is het belangrijk om voldoende energievoorraad aan te leggen voor het 2e deel.

Voor diegene die moeite heeft met vast voedsel zijn er een paar goede alternatieven:
1 . Maxim Long Lasting Energy Drink is een ideaal alternatief voor een Energybar. Het is een kant en klare drank en bevat een optimale combinatie van koolhydraten voor langdurige energie. Het is vloeibare voeding en zeer geschikt voor een lichaam dat moeite heeft met het verwerken van vast voedsel (repen, brood, banaan). Maxim Long Lasting Energy Drink levert dezelfde energie als 3 bananen. Een pakje Long Lasting Energy Drink geeft je voldoende energie voor 60 – 90 minuten.
2. Maxim Energy Geldrink en/of Energy Gels. Een Gel geeft je lichaam een extra directe energiestoot. Energy gels hebben een unieke koolhydraatverhouding voor een optimale energieopname; snelle suikers voor directe energie en lange koolhydraten voor langdurige energie (20 minuten). We raden je aan om 2-3 porties gel of geldrink (33 gram gel of 60 ml geldrink) per uur te nemen. Daarnaast bevat een gel weinig glucose waardoor er geen sterke insulinepiek is en je bloedsuikerwaarde stabiel blijft. Wij adviseren om direct na een energy gel altijd een slok water te nemen om de opname te bevorderen.

Tijdens het laatste deel van het lopen wordt voedsel consumeren en drinken steeds lastiger. Wij adviseren daarom het laatste uur alleen energygels te gebruiken. Liefst met een beetje water om de opname van brandstof te optimaliseren.
 
 
Na de triathlon!

Recovery Drink
Na een zware training of wedstrijd/toertocht is de energievoorraad in je spieren behoorlijk verminderd. Om je voorraad aan te vullen is het belangrijk om koolhydraten te gebruiken na het sporten. Wanneer je koolhydraten combineert met eiwit wordt de opname in je spieren versneld. Dit zorgt voor een snel herstel zodat je lichaam klaar is voor de volgende training/wedstrijd/toertocht.
 
Hydratatie
Na de training/wedstrijd/toertocht moet je zorgen dat je snel en goed herstelt, zodat je op tijd weer fit bent voor een volgende prestatie. Hydratatie is belangrijk voor het op peil brengen en houden van je vocht- en mineraal gehalte. Voor hydratie gebruik je een dorstlesser. Door Maxim Sports Drink lichter te doseren (1 of 2 schepjes per bidon van 750 ml) heb je een ideale dorstlesser of neem Maxim Total Hydration Tablets. Drink minimaal 750 ml na het sporten.

Dus… om je conditie te optimaliseren is het belangrijk om goed en snel te herstellen. Zo kun je de volgende training of wedstrijd weer met een voorsprong beginnen en kun je je conditie verder uitbouwen. Neem je herstelvoeding direct (binnen 45 minuten) na de inspanning, dan haal je het meeste rendement uit je voeding.

marianne vos website

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Ongeldige invoer